Bilgisayar ve İnternet
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bilgisayar ve İnternet

Bilgisayar ve İnternete Dair Her Şey
 
AnasayfaBilgisayar Donanımı EmptyLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Bilgisayar Donanımı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
GuiZa

GuiZa


Mesaj Sayısı : 3
Yaş : 30
Nerden : Afyon
Rep puanı :
Bilgisayar Donanımı Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Bilgisayar Donanımı Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 05/09/08

Bilgisayar Donanımı Empty
MesajKonu: Bilgisayar Donanımı   Bilgisayar Donanımı EmptyCuma Eyl. 05, 2008 1:53 pm

Bilgisayar Donanımı
Bilgisayarda gözle görülebilen, içinde ve dışında bulunan parçaların tümüne donanım adı verilir. Başka bir ifade ile donanım; bilgisayarda bulunan elektronik ve mekanik parçaların tümüdür. Bilgisayarda tüm işlemleri gerçekleştiren altı ana birim vardır. Bu birimler sırası ile şu şekildedir:

GİRİŞ BİRİMİ
Bilgisayar veri girişini sağlayan birimlere, giriş birimi (input device)adı verilir. Bu birimler,diş ortamdan bilgisayarın dış ortamına veri veya komut aktarılmasını sağlar. En yaygın olarak kullanılan giriş birimi klavye ve mouse’dur (Fare).

MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ (CPU)
Merkezi işlem birimi (CPU - Central Processing Unit), bilgisayarın en önemli parçasıdır. Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler, bu birim tarafından gerçekleştirilir ve denetlenir. Bu birimler genel olarak şu şekilde incelenebilir:

Aritmetik ve Mantık Birimi
Bilgisayara verilen matematiksel ve karşılaştırma işlemleri bu birim tarafından yapılır.

Kontrol Birimi
Bilgisayarda yapılan tüm işlemleri kontrol eder. Giriş ve çıkış birimlerinin denetimini, bellek ile ilgili işlemleri, komutların yorumlanmasını ve bilgisayarın bir bütün olarak çalışmasını sağlar.

Bellek Birimi (Hafıza-Memory)
Programların üzerine yüklenip çalıştırıldığı, tüm işlemlerin yapıldığı ve bilgilerin geçici olarak saklandığı yere bellek birimi denir. Bilgisayar kapandığı anda bellekte bulunan bilgiler kaybolur. Bellek kapasitesi bilgisayarlarda farklılıklar gösterir. Bilgisayarlarda genel olarak iki çeşit bellek türü vardır.

Rom Bellek (Read Only Memory)
Bu bellekteki bilgiler silinmez, değiştirilemez, sadece okunabilir. Bilgisayar üreticisi firmalar tarafından bu belleğe bilgiler önceden yerleştirilir. Burada, bilgisayarın açılışı ile ilgili kodlar bulunur. Bilgisayar, ilk açıldığında bu bellekteki bilgilere göre işlemlere başlar.

Ram Bellek (Random Access Memory)
Bilgisayardaki tüm verilerin, işletim sisteminin ve programların çalıştırıldığı yerdir. Bilgisayar kullananlar, tüm işlemlerini bu bellek üzerinde gerçekleştirirler. Bu belleğe ana bellek adi verilir.Bilgisayarda çalıştırılacak program, bellek kapasitesinden büyükse, program çalıştırılamaz. Örneğin; bir yazı defterinin 100 sayfa olduğunu kabul edelim. Her sayfaya 40 satır ve bir satıra da 60 karakter yazabilirsek; defterin bir sayfasına 60×40= 2400 karakter yazılabilir. Bir sayfaya 2400 karakter yazabildiğimize göre 100 sayfalık bir deftere 100×2400=240.000 karakter yazabiliriz. 640 KB’lik ana belleğe sahip bilgisayara, aynı anda yaklaşık 3 defter dolusu yazı girilebilir. Bilgisayarda yer alan bellek bölümlerinin kapasitelerine göre ifade edilişi aşağıdaki şekildedir:
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bilgisayar Donanımı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bilgisayar ve İnternet :: DONANIM-
Buraya geçin: